Кали нь хүний бие организмд зайлшгүй шаардлагатай, эрүүл мэндэд олон талын ач тустай элемент юм. Хоол хүнсээр хангалттай хэмжээний кали авах нь зүрх судасны үйл ажиллагаа, булчингийн ажиллагаа, мэдрэлийн системийн хэвийн үйл ажиллагаанд чухал нөлөөтэй.
Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалтыг доор танилцуулж байна
Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүн
Хүнсний бүтээгдэхүүн | Дундаж калийн хэмжээ (100 граммд, мг) | Давуу тал |
---|
Гадил | 358 мг | Эрч хүч өгөх, булчингийн ажиллагааг дэмжих |
Авокадо | 485 мг | Зүрх судасны эрүүл мэндэд тустай тослог |
Далайн замаг | 850–1,100 мг | Кали, кальци, магни ихээр агуулдаг, салатанд түгээмэл ашиглагддаг |
Амтат төмс (чихэрлэг төмс) | 337 мг | Шинж чанартай нүүрс ус, эслэг ихтэй |
Жүрж | 181 мг | Дархлаа дэмжих С амин дэм ихтэй |
Төмс | 421 мг | Эрчим хүч өгөх нүүрс ус ихтэй |
Өргөст хэмх | 147 мг | Ус болон эслэгээр баялаг |
Бууцай | 558 мг | Төмөр болон бусад ашигт элементээр баялаг |
Лийр | 119 мг | Хоол боловсруулалтыг дэмжих эслэг ихтэй |
Самар, үр | 200-700 мг (төрлөөс хамаарна) | Эрүүл өөх тос болон уургийн эх үүсвэр |
Хатаасан чангаанз | 1162 мг | Калигаар баялаг, эрч хүч өгөх |
Хулууны үр | 809 мг | Эрүүл өөх тос, эрдэс бодис ихтэй |
Далайн замагны калийн агууламж (100 граммд)
Замагны төрөл | Калийн агууламж (100 граммд, мг) |
---|
Вакамэ (Wakame) | 872–1,000 мг |
Хижики (Hijiki) | 1,200–1,500 мг |
Дулсе (Dulse) | 900–1,300 мг |
Комбу (Kombu) | 850–1,100 мг |
Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа
Тайлбар:
- Норих (Nori): Суши хийхэд өргөн хэрэглэдэг хуурай замаг. Калийн хэмжээ харьцангуй тогтвортой.
- Вакамэ (Wakame): Шөл, салатанд түгээмэл ашиглагддаг. Калийн агууламж өндөртэй.
- Келп (Kelp): Том хэмжээтэй замаг бөгөөд эрдэс бодисын агууламж өндөртэй.
- Хижики (Hijiki): Кали, кальци, магни ихээр агуулдаг, салатанд түгээмэл ашиглагддаг.
- Дулсе (Dulse): Улаан өнгийн замаг, зууш болон салатанд ашиглахад тохиромжтой.
- Комбу (Kombu): Шөлний амтлагч болгон хэрэглэдэг, калийн агууламж өндөр.
Эдгээр хэмжээнүүд нь хатаасан замагт үндэслэсэн бөгөөд шинэхэн замагны калийн агууламж бага зэрэг өөр байж болно. Замагны ашиг тусыг хүртэхийн тулд зохистой хэмжээгээр хоол хүнсэндээ оруулж хэрэглэхийг зөвлөж байна
Калигаар баялаг хүнс хэрэглэхийн давуу тал:
- Зүрхний эрүүл мэндийг дэмжих: Цусны даралтыг бууруулж, зүрхний үйл ажиллагааг сайжруулна.
- Булчингийн ажиллагаа: Булчингийн агшилт, тайвшралыг хэвийн байлгана.
- Хоол боловсруулалт: Гэдэсний хэвийн үйл ажиллагааг дэмжиж, шингэц сайжруулна.
- Биеийн усны тэнцвэр: Ус, давсны солилцоог тогтворжуулж, шингэний тэнцвэрийг хадгална.
Өдөрт хэрэглэх шаардлагатай калийн хэмжээ нас, хүйс, хөдөлгөөний идэвхээс шалтгаалан өөрчлөгддөг бөгөөд дунджаар 2500-3000 мг байдаг. Калигаар баялаг хүнсийг өдөр тутамдаа тохируулан хэрэглэж, эрүүл амьдралын хэв маягаа дэмжээрэй!
Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа
Холбоотой нийтлэл