Далайн байцаа ашиг тус – 10 гайхамшигт шинж

Далайн байцаа

Далайн байцааг Солонгосчууд дөнгөж төрсөн эхийг тэнхрүүлэх зорилгоор хэрэглэдэг. Монголчууд далайн замаг, миог зэргээр олон янзаар нэрлэдэг. Энэхүү байцаа нь амин дэм, эрдэс бодисын өндөр агууламжтайгаас гадна төмрийг хамгийн ихээр агуулдаг.

Далайн байцааны төрөл

Далайн байцаа нь далайн орчинд үүссэн, олон төрлийн замагнаас гаралтай ашиг тустай ургамал юм . Энэ төрлийн ургамлууд нь далайн гүнд ургадаг бөгөөд ихэвчлэн далайн эрэг хавийн бүсэд элбэг байдаг. Тэдгээр нь гэрлийг шингээж, фотосинтез явуулж, хоол хүнс, энерги үүсгэдэг тул далайн экосистемийн чухал бүрэлдэхүүн хэсэг юм.

Таримал болон байгалиас хураах 2 аргаар хурааж, боловсруулдаг

Таримал ургуулах: Далайн байцааг далайн хүйтэн усаар баялаг бүс нутгуудад тариалдаг. Үрийг эхлээд тусгай үрслүүрт ургуулж, дараа нь далайн усанд сүлжмэл уяа, шугам зэрэгт наалдуулж ургуулдаг. Таримал ургуулах нь үйлдвэрлэлийн хамгийн зохион байгуулалттай хэлбэр бөгөөд тогтвортой ургац авахад чиглэдэг.

Байгалиас хураах: Зарим газарт далайн байцааг байгалиас нь хурааж авдаг. Хүйтэн бүс нутгийн далайн эрэг, түрлэгтэй газар далайн байцааг гараар эсвэл тусгай төхөөрөмжөөр хураадаг.


Далайн байцаа нь олон төрлийн эрүүл мэндийн ашиг тустай, шим тэжээлээр баялаг хүнсний бүтээгдэхүүн юм. Энэ нь эрдэс бодис, витамин, антиоксидант зэрэг ашигт бодисоор баялаг тул эрүүл мэндийн олон талын эерэг нөлөө үзүүлдэг.

Далайн байцаа нь янз бүрийн төрлийн замагнаас бүрдэх бөгөөд бор замаг, улаан замаг, ногоон замаг зэрэг бүлгүүдэд хуваагддаг. Хамгийн түгээмэл далайн байцааны төрөл бол бор замаг бөгөөд үүнийг шинжлэх ухаанд Laminaria хэмээн нэрлэдэг.

Иодоор баялаг

Далайн байцаа нь байгалийн иодын хамгийн баялаг эх үүсвэрүүдийн нэг юм. Иод нь бамбай булчирхайн дааврын үйлдвэрлэлд чухал үүрэгтэй бөгөөд бамбай булчирхайн үйл ажиллагааг хэвийн байлгахад тусалдаг. Иодын дутагдал нь бамбай булчирхайн асуудал үүсгэж, бодисын солилцоог удаашруулж болзошгүй тул далайн байцаа хэрэглэх нь иодын хэрэгцээг хангахад тустай.

Антиоксидантаар баялаг

Далайн байцаа нь флавоноид, каротиноид зэрэг антиоксидантаар баялаг. Эдгээр бодисууд нь чөлөөт радикалуудаас үүсэх эсийн гэмтлийг бууруулахад тусалж, эрт хөгшрөлтөөс сэргийлэх, дархлааг дэмжих, зарим төрлийн өвчний эрсдлийг багасгахад ач тустай.

Ширхэглэг ихтэй

Далайн байцаа нь хүнсний ширхэглэгээр баялаг бөгөөд энэ нь хоол боловсруулалтыг дэмжиж, гэдэсний эрүүл мэндийг сайжруулдаг. Өтгөн хаталттай хүмүүст тусалж, хоол шингэцэд тустай тул хоолны дэглэмийн нэг хэсэг болгон хэрэглэхэд тохиромжтой.

Зүрхний эрүүл мэндийг дэмжинэ

Далайн байцаанд агуулагдах омега-3 тосны хүчил, антиоксидант нь зүрхний эрүүл мэндэд сайн нөлөө үзүүлдэг. Омега-3 нь цусан дахь холестерины түвшинг бууруулж, цусны даралтыг тогтворжуулан, зүрхний өвчний эрсдлийг багасгахад тусалдаг.

Яс болон шүдний эрүүл мэндийг дэмжинэ

Далайн байцаа нь кальци, магни, витамин К зэрэг эрдэс бодисоор баялаг. Эдгээр нь яс, шүдний бат бэх байдлыг дэмжиж, остеопорозоос урьдчилан сэргийлэхэд тусалдаг.

Жин хасахад тусална

Далайн байцаа нь өөх тос, илчлэг багатай тул жин хасахыг хүсэж буй хүмүүст тохиромжтой хүнс юм. Мөн байцаанд агуулагдах ширхэглэг нь удаан хугацаанд цатгалан мэдрэмж төрүүлж, хоолны дуршлыг багасгахад тусалдаг.


Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа

Дархлааны системийг дэмжинэ

Далайн байцаанд агуулагдах амин дэмүүд, тухайлбал витамин С, А нь дархлааны системийг дэмжиж, биеийг ханиад томуу, бусад өвчнөөс хамгаалах үүрэгтэй.

Цусны сахарыг тэнцвэржүүлнэ

Зарим судалгаанаас үзэхэд далайн байцаа нь цусан дахь сахарын түвшинг тогтворжуулж, инсулины мэдрэмжийг сайжруулдаг. Энэ нь чихрийн шижинтэй хүмүүст тустай байж болно.

Хорт хавдраас сэргийлэхэд тусална

Далайн байцаанд агуулагдах фукоидан гэх бодис нь эсийн гэмтэл, хэт ургалтыг бууруулж, зарим төрлийн хорт хавдрын эрсдлийг багасгахад туслах боломжтой гэж зарим судалгаагаар үзэж байна. Гэхдээ энэ тал дээр нэмэлт судалгаа шаардлагатай.

Эрүүл арьс

Далайн байцааны антиоксидант, витамин, эрдэс бодисууд нь арьсыг залуужуулах, арьсны уян хатан байдлыг хадгалахад тустай. Зарим гоо сайхны бүтээгдэхүүнд далайн байцааг чийгшүүлэгч болон арьсны хамгаалагч найрлага болгон ашигладаг.

Япон, Солонгос, Хятад зэрэг орнууд далайн байцааг олон мянган жилийн турш хүнсэнд ашиглаж ирсэн. Японы түүхэнд далайн байцааг эрүүл мэндийн зориулалтаар ашиглах, үндсэн хоолонд оруулах соёл нь эртний уламжлалтай

Холбоотой нийтлэлүүд

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүн

Posted on
0 Comments
Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүн : Жирэмслэлт нь эмэгтэй хүний амьдралын хамгийн хариуцлагатай, онцгой үе билээ. Энэ хугацаанд хүний бие махбод асар их өөрчлөлтөд орж, ургийн өсөлт хөгжил, эхийн эрүүл мэнд хоол хүнснээс шууд хамааралтай болдог. Харамсалтай нь, зарим хүнс жирэмсэн үед аюултай байж болох бөгөөд тэдгээрээс сэргийлэх нь зулбалт, дутуу төрөлт, урагт үүсэх…
Далайн байцаа

🫀 “Цусанд ээлтэй хүнс” — Далайн байцаа нь цусны даралт, холестерины түвшинд хэрхэн нөлөөлдөг вэ?

Posted on
0 Comments
Өдөр тутмын амьдралын буруу хэв маяг, хөдөлгөөний дутагдал, стресс, өөх тос ихтэй хооллолтоос шалтгаалан өнөөгийн хүмүүсийн дунд зүрх судасны өвчлөл дэлхий даяар болон Монгол Улсад хурдацтай өссөөр байна. Гэтэл зүрхний өвчлөлөөс урьдчилан сэргийлэх хамгийн хялбар, ухаалаг аргуудын нэг нь — цусны эрүүл мэндэд эерэг нөлөө үзүүлдэг хүнс хэрэглэх юм. Энэ тал дээр сүүлийн жилүүдэд далайн…
Далайн байцаа

🧠 Тархины тэжээл — Далайн байцаа оюуны ажилтай хүмүүст яагаад хэрэгтэй вэ?

Posted on
0 Comments
Орчин үеийн ажлын байруудад тархиа эрчимтэй ажиллуулж, бүтээлчээр сэтгэх чадвар хамгийн үнэ цэнтэй ур чадвар болжээ. Ялангуяа оффисын ажил, боловсролын салбар, программ хангамж, эрдэм шинжилгээний ажил зэрэг оюуны хөдөлмөр давамгайлсан орчинд төв мэдрэлийн тогтолцоог дэмжих, анхаарал төвлөрөл, ой тогтоолтыг сайжруулах хүнс сонгох нь эрүүл мэндийн суурь үндэс болдог. 🌿 Энэ үед далайн байцаа “оюуны хөдөлмөр…
далайн байцаа самартай

Зүрхэнд сайн 11 хоол хүнс

Posted on
0 Comments
Зүрхэнд сайн хоол хүнс гэж юу вэ? Зүрх бол бидний биеийн хамгийн чухал эрхтэн. Түүнийг эрүүл байлгахад зөв хооллолт хамгийн гол үүрэгтэй. Зүрхний үйл ажиллагааг дэмждэг, өвчлөх эрсдлийг бууруулдаг хоол хүнсүүд нь дараах чухал витамин, эрдсээр баялаг байдаг: ✅ Зүрхэнд хэрэгтэй амин дэм ба эрдэсүүд: Эдгээр шим тэжээлүүдийг агуулсан хоол хүнсийг өдөр тутмын хоолондоо нэмснээр…
арьс арчилгаа эрүүл хооллолт

Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц

Posted on
0 Comments
Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц юу вэ? Гэрэлтсэн, толигор, эрүүл арьстай байх нь зөвхөн гаднаас нь арчлах төдийгөөр хязгаарлагдахгүй. Арьс бол бидний идэж буй хоол хүнс, амьдралын хэв маяг, арчилгааны дадал зуршилтай шууд холбоотой. Хэрэв та зөв хооллож, арьсаа зохих ёсоор арчилж чадвал арьсны эрүүл мэндийг дотроос нь дэмжиж, хөгшрөлтийг удаашруулж, батга,…
Кали Кальци агууламж

Кальциа хэрхэн нөхөх вэ? Кальц агуулсан 5 хүнс

Posted on
0 Comments
Кальци гэж юу вэ? Кальци нь ясны бат бөх чанарыг хангадаг чухал эрдэс юм. Бие махбод дахь кальцийн 99% нь ясанд, 1% нь цусанд байдаг. Энэ нь: Кальцийн дутагдлын шалтгаан Кальци дутагдах олон шалтгаан байдаг. Үүнд: Кальцийн дутагдал нь эхний үед шинж тэмдэггүй явагддаг ч, удаан үргэлжилбэл ясны өвчин, сийрэгжилт, хугарал үүсгэдэг. Үүнийг “чимээгүй тахал”…
жингээ хасах

Жингээ хасах гарын авлага 🌿🥗

Posted on
0 Comments
Жингээ хасах гэдэг нь зөвхөн илчлэгээ багасгах биш, эрүүл хооллолтыг хэвшүүлж, биеийн бодисын солилцоог дэмжих, өөхийг шатаахад туслах, эрүүл, идэвхтэй амьдралын хэв маяг бий болгох явдал юм. Хурдан турах дэглэмүүд түр зуурын үр дүн өгдөг ч, эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй. Харин эрүүл, зөв хооллолтоор жингээ хасах нь таны биед шаардлагатай шим тэжээлийг өгч, илүүдэл өөхийг…
хоолны шингэц сайжруулах

🌿 Далайн байцаа – Хоолны шингэц сайжруулах байгалийн супер хүнс

Posted on
0 Comments
Далайн байцаа нь шим тэжээлээр баялаг, илчлэг багатай, хоолны шингэц сайжруулах, гэдэсний эрүүл мэндийг дэмжих гайхалтай чадвартай. Энэ нь ширхэглэг, антиоксидант, ургамлын фермент, пребиотик бодис агуулснаар ходоод, гэдэсний үйл ажиллагааг сайжруулж, хоол шингээхэд тусалдаг. 1. Ширхэглэг ихтэй тул гэдэсний хөдөлгөөнийг дэмжинэ Далайн байцаа нь уусдаг болон уусдаггүй ширхэглэг агуулсан тул гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг идэвхжүүлж, өтгөн…
A collection of fresh fish arranged on a frozen surface, ideal for seafood themes.

Иод гэж юу вэ? Бүтээгдэхүүнд агуулагдах хэмжээ

Posted on
0 Comments
Иод бол химийн элемент бөгөөд химийн тэмдэг нь I, атомын дугаар нь 53 юм. Энэ нь байгальд ихэвчлэн давсны хэлбэрээр далайн ус, хөрс, зарим ургамалд агуулагддаг. Иодыг ихэвчлэн дараах зориулалтаар ашигладаг. Иодын үүрэг: Иодыг хаанаас авах вэ? Иодыг дараах хүнсний бүтээгдэхүүнээс авах боломжтой: Иодын хэрэгцээ өдөрт насанд хүрсэн хүнд 150 микрограмм байдаг ба жирэмсэн болон…
Top view of ripe bananas arranged on a brown background, perfect for healthy eating concepts.

Кали ихтэй хоол хүнсний жагсаалт

Posted on
0 Comments
Кали нь хүний бие организмд зайлшгүй шаардлагатай, эрүүл мэндэд олон талын ач тустай элемент юм. Хоол хүнсээр хангалттай хэмжээний кали авах нь зүрх судасны үйл ажиллагаа, булчингийн ажиллагаа, мэдрэлийн системийн хэвийн үйл ажиллагаанд чухал нөлөөтэй. Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалтыг доор танилцуулж байна Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүн Хүнсний бүтээгдэхүүн Дундаж калийн хэмжээ (100 граммд, мг)…

Шэйр хийж түгээх