Далайн байцаа нь эрүүл мэндэд олон ашиг тустай, байгалийн гаралтай хүнс боловч худалдан авахдаа анхаарах хэд хэдэн зүйлс байдаг. Зөв далайн байцааг сонгож, чанарыг нь шалгаснаар та шим тэжээлээр баялаг, эрүүл хүнсээ баталгаатай авах боломжтой.
1. Савлагаа, гарал үүслийг шалгах
Гарал үүсэл: Япон, Солонгос, Хятад зэрэг далайн байцаагаараа алдартай бүс нутгаас ирсэн эсэхийг шалгаарай.
Савлагаа: Хатуу битүүмжлэлтэй, сав баглаа боодол нь цэвэрхэн, гэмтэлгүй байх ёстой.
Үйлдвэрлэгчийн мэдээлэл: Брэндийн нэр, үйлдвэрлэсэн болон дуусах хугацаа тодорхой байх хэрэгтэй.

2. Чанар, өнгө үзэмжийг анзаарах
Өнгө: Далайн байцаа нь хэтэрхий гүн ногоон биш, бага зэрэг бордуу эсвэл байгалийн өнгөтэй байх нь чанартайг илтгэнэ.
Хатаасан эсвэл шинэ: Хатаасан далайн байцаа нь хөнгөн, дэвтээхэд хурдан хэмжээ нь тэлдэг. Шинэ далайн байцаа нь чийглэг, цэвэрхэн байх хэрэгтэй.

3. Найрлага, нэмэлт бодисыг шалгах
Цэвэр далайн байцаа эсэх: Химийн бодис, нэмэлт амтлагчгүй, байгалийн гаралтайг сонгоорой.
Иодын агууламж: Далайн байцаа нь иодоор баялаг тул савлагаан дээрх шим тэжээлийн мэдээллийг уншиж, хэт их хэрэглээнээс зайлсхийхэд анхаараарай.

4. Төрөл, зориулалтад тохирох байдлыг сонгох
Суши болон салатны далайн байцаа: Нарийн хэрчсэн, эсвэл нори хэлбэртэй далайн байцааг сонгох нь тохиромжтой.
Шөл, хачирт тохиромжтой төрөл: Вакэмэ, комбу гэх мэт төрөл нь амархан дэвтэж, хоолонд ашиглахад хялбар.

5. Хадгалах нөхцөлийг шалгах
Өмнө нь хадгалагдсан орчин: Далайн байцаа хуурай, сэрүүн орчинд хадгалагдсан эсэхийг шалгаарай.
Хадгалах заавар: Худалдан авсныхаа дараа савлагааны зааврын дагуу хадгалах нь бүтээгдэхүүний чанарыг удаан хадгалах боломжийг нэмэгдүүлнэ.

Далайн байцааг худалдан авахдаа эдгээр зөвлөмжийг анхаарч, байгалийн гаралтай, шим тэжээлээр баялаг, чанартай бүтээгдэхүүн сонгож аваарай. Зөв сонголт таны эрүүл мэндийг дэмжиж, хоолны ширээг илүү амттай, шим тэжээлтэй болгох болно!

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүн : Жирэмслэлт нь эмэгтэй хүний амьдралын хамгийн хариуцлагатай, онцгой үе билээ. Энэ хугацаанд хүний бие махбод асар их өөрчлөлтөд орж, ургийн өсөлт хөгжил, эхийн эрүүл мэнд хоол хүнснээс шууд хамааралтай болдог. Харамсалтай нь, зарим хүнс жирэмсэн үед аюултай байж болох бөгөөд тэдгээрээс сэргийлэх нь зулбалт, дутуу төрөлт, урагт үүсэх…
Өдөр тутмын амьдралын буруу хэв маяг, хөдөлгөөний дутагдал, стресс, өөх тос ихтэй хооллолтоос шалтгаалан өнөөгийн хүмүүсийн дунд зүрх судасны өвчлөл дэлхий даяар болон Монгол Улсад хурдацтай өссөөр байна. Гэтэл зүрхний өвчлөлөөс урьдчилан сэргийлэх хамгийн хялбар, ухаалаг аргуудын нэг нь — цусны эрүүл мэндэд эерэг нөлөө үзүүлдэг хүнс хэрэглэх юм. Энэ тал дээр сүүлийн жилүүдэд далайн…
Орчин үеийн ажлын байруудад тархиа эрчимтэй ажиллуулж, бүтээлчээр сэтгэх чадвар хамгийн үнэ цэнтэй ур чадвар болжээ. Ялангуяа оффисын ажил, боловсролын салбар, программ хангамж, эрдэм шинжилгээний ажил зэрэг оюуны хөдөлмөр давамгайлсан орчинд төв мэдрэлийн тогтолцоог дэмжих, анхаарал төвлөрөл, ой тогтоолтыг сайжруулах хүнс сонгох нь эрүүл мэндийн суурь үндэс болдог. 🌿 Энэ үед далайн байцаа “оюуны хөдөлмөр…
Зүрхэнд сайн хоол хүнс гэж юу вэ? Зүрх бол бидний биеийн хамгийн чухал эрхтэн. Түүнийг эрүүл байлгахад зөв хооллолт хамгийн гол үүрэгтэй. Зүрхний үйл ажиллагааг дэмждэг, өвчлөх эрсдлийг бууруулдаг хоол хүнсүүд нь дараах чухал витамин, эрдсээр баялаг байдаг: ✅ Зүрхэнд хэрэгтэй амин дэм ба эрдэсүүд: Эдгээр шим тэжээлүүдийг агуулсан хоол хүнсийг өдөр тутмын хоолондоо нэмснээр…
Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц юу вэ? Гэрэлтсэн, толигор, эрүүл арьстай байх нь зөвхөн гаднаас нь арчлах төдийгөөр хязгаарлагдахгүй. Арьс бол бидний идэж буй хоол хүнс, амьдралын хэв маяг, арчилгааны дадал зуршилтай шууд холбоотой. Хэрэв та зөв хооллож, арьсаа зохих ёсоор арчилж чадвал арьсны эрүүл мэндийг дотроос нь дэмжиж, хөгшрөлтийг удаашруулж, батга,…
Кальци гэж юу вэ? Кальци нь ясны бат бөх чанарыг хангадаг чухал эрдэс юм. Бие махбод дахь кальцийн 99% нь ясанд, 1% нь цусанд байдаг. Энэ нь: Кальцийн дутагдлын шалтгаан Кальци дутагдах олон шалтгаан байдаг. Үүнд: Кальцийн дутагдал нь эхний үед шинж тэмдэггүй явагддаг ч, удаан үргэлжилбэл ясны өвчин, сийрэгжилт, хугарал үүсгэдэг. Үүнийг “чимээгүй тахал”…