Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүн

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнсний бүтээгдэхүүн : Жирэмслэлт нь эмэгтэй хүний амьдралын хамгийн хариуцлагатай, онцгой үе билээ. Энэ хугацаанд хүний бие махбод асар их өөрчлөлтөд орж, ургийн өсөлт хөгжил, эхийн эрүүл мэнд хоол хүнснээс шууд хамааралтай болдог. Харамсалтай нь, зарим хүнс жирэмсэн үед аюултай байж болох бөгөөд тэдгээрээс сэргийлэх нь зулбалт, дутуу төрөлт, урагт үүсэх гаж нөлөөнөөс хамгаалах хамгийн энгийн бөгөөд чухал арга юм.

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

🥩 1. Түүхий болон дутуу боловсруулсан хүнс

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Жирэмсэн эмэгтэйчүүдийн дархлаа бага зэрэг суларсан байдаг тул түүхий болон бүрэн болгоогүй хүнснээс авах нянгийн халдварын эрсдэл өндөр байдаг. Жишээлбэл, Listeria, Salmonella, Toxoplasma зэрэг бактери нь:

  • Зулбалт
  • Урагт мэдрэлийн тогтолцооны гажиг
  • Дутуу төрөлт
  • Ураг амьгүй болох

зэрэг ноцтой үр дагаварт хүргэж болзошгүй.

Анхаарах хүнсүүд:

  • Дутуу чанасан мах (стейк, шорлог)
  • Түүхий загас (суши, сашими)
  • Шар нь шингэн өндөг
  • Татсан махтай бургер, котлет

👉 Орлуулах хувилбар: Бүрэн болгосон мах, чанасан өндөг, жигнэсэн загас


🧀 2. Пастеризац хийгдээгүй сүүн бүтээгдэхүүн

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Пастеризац нь сүүн бүтээгдэхүүнийг хортой нянгаас хамгаалдаг технологи. Гэвч боловсруулалт хийгдээгүй сүү, зөөхий, зөөлөн бяслаг нь жирэмсэн эхчүүдэд Listeria халдвар тараах эрсдэлтэй. Энэ нь урагт хүнд нөлөө үзүүлж, төрсний дараах мэдрэлийн хөгжлийн сааталд хүргэж болзошгүй.

Анхаарах хүнсүүд:

  • Түүхий сүү, зөөхий
  • Зөөлөн бяслаг (Brie, Camembert, Roquefort гэх мэт)

👉 Орлуулах хувилбар: Пастеризацтай тараг, хатуу бяслаг (Cheddar, Parmesan)


📌 Хэрэв та байгалийн гаралтай, шим тэжээлээр баялаг, шууд хэрэглэж болох хүнс хайж байгаа бол – “Амтат далайн байцаа” бол жирэмсэн эмэгтэйчүүдэд хамгийн тохиромжтой зууш юм.


Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа

🍷 3. Согтууруулах ундаа

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Жирэмсний аль ч үед архи, согтууруулах ундаа уухыг хатуу хориглодог. Учир нь архи урагт фетал архины хам шинж үүсгэдэг ба энэ нь:

  • Тархины хөгжлийн хоцрогдол
  • Яриа, сурах чадварын саатал
  • Биеийн гажигт бүтэц

зэрэг ноцтой асуудал дагуулдаг. Согтууруулах ундааг “бага хэмжээгээр бол зүгээр” гэж ойлгох нь маш буруу.


🧂 4. Боловсруулсан, давс ихтэй хүнс

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Хэт их давс, нэмэлттэй хүнс нь жирэмсэн үед цусны даралт ихсэх, хаван үүсэх, нянгийн үржлийг дэмжих сөрөг үр нөлөөтэй. Мөн зарим боловсруулсан бүтээгдэхүүнд агуулагддаг нитрит, хиймэл амт оруулагч зэрэг бодисууд нь ургийн хөгжилд сөргөөр нөлөөлдөг.

Анхаарах хүнсүүд:

  • Бэлэн гоймон, лаазалсан хүнс
  • Утсан мах, хиам
  • Чипс, шарсан зүйл

👉 Орлуулах хувилбар: Шинэ мах, жигнэсэн ногоо, далайн байцаатай хөнгөн зууш


☕ 5. Кофеин ихтэй ундаа

Жирэмсэн үед идэж болохгүй хүнс

Кофеин нь жирэмсэн үед их хэмжээгээр хэрэглэвэл ургийн жинг бууруулах, төв мэдрэлийн тогтолцоонд нөлөөлөх, ургийн хөдөлгөөнийг сааруулах зэрэг эрсдэл дагуулдаг. ДЭМБ-аас жирэмсэн эмэгтэйд өдөрт 200 мг-аас бага кофеин хэрэглэхийг зөвлөдөг.

Анхаарах зүйлс:

  • Хар кофе, өтгөн цай
  • Хийжүүлсэн ундаа, эрч хүчний ундаа
  • Зарим шоколад, амттан

👉 Орлуулах хувилбар: Ургамлын цай, жимсний смүүти, зөгийн балтай бүлээн ус


✅ Зөвлөмж

Жирэмсний үеийн хооллолт зөвхөн “юу идэх” бус, “юу идэж болохгүйг мэдэх” дээр тогтдог. Энгийн, байгалийн, нэмэлтгүй хүнсийг сонгож, нэргүй найрлагатай, боловсруулсан бүтээгдэхүүнээс татгалзах нь хамгийн чухал алхам юм. Таны ураг өсч хөгжихийн хэрээр өдөр бүрийн хоол хүнс тань хамгаалагч хүчин болно гэдгийг санах хэрэгтэй.


Далайн байцаа

🫀 “Цусанд ээлтэй хүнс” — Далайн байцаа нь цусны даралт, холестерины түвшинд хэрхэн нөлөөлдөг вэ?

Posted on
0 Comments
Өдөр тутмын амьдралын буруу хэв маяг, хөдөлгөөний дутагдал, стресс, өөх тос ихтэй хооллолтоос шалтгаалан өнөөгийн хүмүүсийн дунд зүрх судасны өвчлөл дэлхий даяар болон Монгол Улсад хурдацтай өссөөр байна. Гэтэл зүрхний өвчлөлөөс урьдчилан сэргийлэх хамгийн хялбар, ухаалаг аргуудын нэг нь — цусны эрүүл мэндэд эерэг нөлөө үзүүлдэг хүнс хэрэглэх юм.Энэ тал дээр сүүлийн жилүүдэд далайн байцаа…
Далайн байцаа

🧠 Тархины тэжээл — Далайн байцаа оюуны ажилтай хүмүүст яагаад хэрэгтэй вэ?

Posted on
0 Comments
Орчин үеийн ажлын байруудад тархиа эрчимтэй ажиллуулж, бүтээлчээр сэтгэх чадвар хамгийн үнэ цэнтэй ур чадвар болжээ. Ялангуяа оффисын ажил, боловсролын салбар, программ хангамж, эрдэм шинжилгээний ажил зэрэг оюуны хөдөлмөр давамгайлсан орчинд төв мэдрэлийн тогтолцоог дэмжих, анхаарал төвлөрөл, ой тогтоолтыг сайжруулах хүнс сонгох нь эрүүл мэндийн суурь үндэс болдог. 🌿 Энэ үед далайн байцаа “оюуны хөдөлмөр…
далайн байцаа самартай

Зүрхэнд сайн 11 хоол хүнс

Posted on
0 Comments
Зүрхэнд сайн хоол хүнс гэж юу вэ? Зүрх бол бидний биеийн хамгийн чухал эрхтэн. Түүнийг эрүүл байлгахад зөв хооллолт хамгийн гол үүрэгтэй. Зүрхний үйл ажиллагааг дэмждэг, өвчлөх эрсдлийг бууруулдаг хоол хүнсүүд нь дараах чухал витамин, эрдсээр баялаг байдаг: ✅ Зүрхэнд хэрэгтэй амин дэм ба эрдэсүүд: Эдгээр шим тэжээлүүдийг агуулсан хоол хүнсийг өдөр тутмын хоолондоо нэмснээр…
арьс арчилгаа эрүүл хооллолт

Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц

Posted on
0 Comments
Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц юу вэ? Гэрэлтсэн, толигор, эрүүл арьстай байх нь зөвхөн гаднаас нь арчлах төдийгөөр хязгаарлагдахгүй. Арьс бол бидний идэж буй хоол хүнс, амьдралын хэв маяг, арчилгааны дадал зуршилтай шууд холбоотой. Хэрэв та зөв хооллож, арьсаа зохих ёсоор арчилж чадвал арьсны эрүүл мэндийг дотроос нь дэмжиж, хөгшрөлтийг удаашруулж, батга,…
Кали Кальци агууламж

Кальциа хэрхэн нөхөх вэ? Кальц агуулсан 5 хүнс

Posted on
0 Comments
Кальци гэж юу вэ? Кальци нь ясны бат бөх чанарыг хангадаг чухал эрдэс юм. Бие махбод дахь кальцийн 99% нь ясанд, 1% нь цусанд байдаг. Энэ нь: Кальцийн дутагдлын шалтгаан Кальци дутагдах олон шалтгаан байдаг. Үүнд: Кальцийн дутагдал нь эхний үед шинж тэмдэггүй явагддаг ч, удаан үргэлжилбэл ясны өвчин, сийрэгжилт, хугарал үүсгэдэг. Үүнийг “чимээгүй тахал”…
жингээ хасах

Жингээ хасах гарын авлага 🌿🥗

Posted on
0 Comments
Жингээ хасах гэдэг нь зөвхөн илчлэгээ багасгах биш, эрүүл хооллолтыг хэвшүүлж, биеийн бодисын солилцоог дэмжих, өөхийг шатаахад туслах, эрүүл, идэвхтэй амьдралын хэв маяг бий болгох явдал юм. Хурдан турах дэглэмүүд түр зуурын үр дүн өгдөг ч, эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй. Харин эрүүл, зөв хооллолтоор жингээ хасах нь таны биед шаардлагатай шим тэжээлийг өгч, илүүдэл өөхийг…
Шэйр хийж түгээх