Top view of ripe bananas arranged on a brown background, perfect for healthy eating concepts.

Кали ихтэй хоол хүнсний жагсаалт

|

Кали нь хүний бие организмд зайлшгүй шаардлагатай, эрүүл мэндэд олон талын ач тустай элемент юм. Хоол хүнсээр хангалттай хэмжээний кали авах нь зүрх судасны үйл ажиллагаа, булчингийн ажиллагаа, мэдрэлийн системийн хэвийн үйл ажиллагаанд чухал нөлөөтэй.

Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалтыг доор танилцуулж байна

далайн байцаа самартай

Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүн

Хүнсний бүтээгдэхүүнДундаж калийн хэмжээ (100 граммд, мг)Давуу тал
Гадил358 мгЭрч хүч өгөх, булчингийн ажиллагааг дэмжих
Авокадо485 мгЗүрх судасны эрүүл мэндэд тустай тослог
Далайн замаг850–1,100 мгКали, кальци, магни ихээр агуулдаг, салатанд түгээмэл ашиглагддаг
Амтат төмс (чихэрлэг төмс)337 мгШинж чанартай нүүрс ус, эслэг ихтэй
Жүрж181 мгДархлаа дэмжих С амин дэм ихтэй
Төмс421 мгЭрчим хүч өгөх нүүрс ус ихтэй
Өргөст хэмх147 мгУс болон эслэгээр баялаг
Бууцай558 мгТөмөр болон бусад ашигт элементээр баялаг
Лийр119 мгХоол боловсруулалтыг дэмжих эслэг ихтэй
Самар, үр200-700 мг (төрлөөс хамаарна)Эрүүл өөх тос болон уургийн эх үүсвэр
Хатаасан чангаанз1162 мгКалигаар баялаг, эрч хүч өгөх
Хулууны үр809 мгЭрүүл өөх тос, эрдэс бодис ихтэй

Далайн замагны калийн агууламж (100 граммд)

Замагны төрөлКалийн агууламж (100 граммд, мг)
Келп (Kelp)325–450 мг
Норих (Nori)356–500 мг
Вакамэ (Wakame)872–1,000 мг
Хижики (Hijiki)1,200–1,500 мг
Дулсе (Dulse)900–1,300 мг
Комбу (Kombu)850–1,100 мг

Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа

Тайлбар:

  • Норих (Nori): Суши хийхэд өргөн хэрэглэдэг хуурай замаг. Калийн хэмжээ харьцангуй тогтвортой.
  • Вакамэ (Wakame): Шөл, салатанд түгээмэл ашиглагддаг. Калийн агууламж өндөртэй.
  • Келп (Kelp): Том хэмжээтэй замаг бөгөөд эрдэс бодисын агууламж өндөртэй.
  • Хижики (Hijiki): Кали, кальци, магни ихээр агуулдаг, салатанд түгээмэл ашиглагддаг.
  • Дулсе (Dulse): Улаан өнгийн замаг, зууш болон салатанд ашиглахад тохиромжтой.
  • Комбу (Kombu): Шөлний амтлагч болгон хэрэглэдэг, калийн агууламж өндөр.

Эдгээр хэмжээнүүд нь хатаасан замагт үндэслэсэн бөгөөд шинэхэн замагны калийн агууламж бага зэрэг өөр байж болно. Замагны ашиг тусыг хүртэхийн тулд зохистой хэмжээгээр хоол хүнсэндээ оруулж хэрэглэхийг зөвлөж байна

Калигаар баялаг хүнс хэрэглэхийн давуу тал:

  • Зүрхний эрүүл мэндийг дэмжих: Цусны даралтыг бууруулж, зүрхний үйл ажиллагааг сайжруулна.
  • Булчингийн ажиллагаа: Булчингийн агшилт, тайвшралыг хэвийн байлгана.
  • Хоол боловсруулалт: Гэдэсний хэвийн үйл ажиллагааг дэмжиж, шингэц сайжруулна.
  • Биеийн усны тэнцвэр: Ус, давсны солилцоог тогтворжуулж, шингэний тэнцвэрийг хадгална.

Өдөрт хэрэглэх шаардлагатай калийн хэмжээ нас, хүйс, хөдөлгөөний идэвхээс шалтгаалан өөрчлөгддөг бөгөөд дунджаар 2500-3000 мг байдаг. Калигаар баялаг хүнсийг өдөр тутамдаа тохируулан хэрэглэж, эрүүл амьдралын хэв маягаа дэмжээрэй!


Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа

Холбоотой нийтлэл

Шэйр хийж түгээх