арьс арчилгаа эрүүл хооллолт

Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц

Арьс арчилгаа ба хооллолт: Эрүүл арьстай байхын нууц юу вэ? Гэрэлтсэн, толигор, эрүүл арьстай байх нь зөвхөн гаднаас нь арчлах төдийгөөр хязгаарлагдахгүй. Арьс бол бидний идэж буй хоол хүнс, амьдралын хэв маяг, арчилгааны дадал зуршилтай шууд холбоотой. Хэрэв та зөв хооллож, арьсаа зохих ёсоор арчилж чадвал арьсны эрүүл мэндийг дотроос нь дэмжиж, хөгшрөлтийг удаашруулж, батга, хуурайшилт зэрэг асуудлаас сэргийлэх боломжтой.

арьс арчилгаа эрүүл хооллолт

1. Буруу арчилгаа ба буруу хооллолтын үр дагавар

Хэрэв та арьсаа зохих ёсоор арчилж, тэжээл өгч чадахгүй бол арьсны уян хатан байдал буурч, өнгөө алдаж, хуурайшилт, тослогжилт, батга зэрэг олон асуудал үүсэж болзошгүй.

Буруу арчилгааны үр дагавар:

  • Чийгшил дутагдах: Хэт их угаах, буруу цэвэрлэгч хэрэглэх, тос түрхэхгүй байх нь арьсны усны түвшинг бууруулж, хуурайшуулдаг.
  • Хэт их бүтээгдэхүүн хэрэглэх: Гоёлын болон арьс арчилгааны олон бүтээгдэхүүнийг нэг дор хэрэглэх нь арьсыг цочроож, үрэвсэл үүсгэх эрсдэлтэй.
  • Нарнаас хамгаалахгүй байх: Хэт ягаан туяа нь арьсыг хөгшрүүлж, үрчлээ үүсгэж, нөсөө толбо нэмэгдүүлдэг.
  • Нүүрээ буруу цэвэрлэх: Өдөр бүр будгаа арилгахгүй байх, буруу аргаар угаах нь арьсны бохирдлыг нэмэгдүүлнэ.

Буруу хооллолтын үр дагавар:

  • Арьс хуурайших: Ус бага уух, антиоксидант багатай хоол идэх нь арьсны усны тэнцвэрийг алдагдуулна.
  • Батга гарах: Хэт их чихэр, боловсруулсан нүүрс ус, өөх тос агуулсан хоол хүнс нь арьсны тослогийг ихэсгэж, нүхжилт үүсгэж, батга гаргадаг.
  • Хөгшрөлт хурдасгах: Түргэн хоол, хийжүүлсэн ундаа, боловсруулсан хүнс нь арьсны коллагены нийлэгжилтийг бууруулж, үрчлээ эрт үүсэхэд нөлөөлдөг.
  • Нөсөө толбо үүсэх: Арьсыг хэт их давс, халуун ногоотой хоол, согтууруулах ундаа нь гэмтээж, өнгөө алдах, сэвх үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг.

2. Арьс арчилгааны зөв дадал зуршлууд

арьс арчилгаа эрүүл хооллолт

1. Арьсаа өдөр бүр чийгшүүлэх
Арьсныхаа чийгийг алдахгүй байх нь эрүүл, залуу харагдах үндэс тул сайн чанарын чийгшүүлэгч тос хэрэглэж, усаа тогтмол ууж хэвшээрэй.

2. Зөв угаах, цэвэрлэх

  • Өглөө, оройдоо зөөлөн цэвэрлэгч хэрэглэж, арьсаа хатуу савангаар угаахаас татгалзах.
  • Арьс хуурайшилттай бол цэвэрлэгээний сүүн шингэн, тосон суурьтай бүтээгдэхүүн хэрэглэх.
  • Будгаа заавал бүрэн арилгах.

3. Нарны хамгаалалт заавал хэрэглэх
Наранд их байх нь арьсыг хөгшрүүлэх хамгийн том хүчин зүйлсийн нэг тул SPF 30-50 нарны хамгаалагч түрхэж, нарны хэт ягаан туяанаас сэргийлэх.

4. Хэт их бүтээгдэхүүн хэрэглэхээс зайлсхийх

  • Нэг дор олон төрлийн арьс арчилгааны бүтээгдэхүүн хэрэглэх нь арьсны хамгаалалтын давхаргыг сулруулж, үрэвсэл үүсгэнэ.
  • Өдөр бүр үндсэн 3 алхамыг дагахад хангалттай: Цэвэрлэх – Чийгшүүлэх – Нарны хамгаалалт

5. Арьсны төрөлдөө тохирсон бүтээгдэхүүн хэрэглэх
Арьс бүрийн онцлог өөр тул та өөрийн арьсны төрлөө мэдэж, тохирсон бүтээгдэхүүн хэрэглэх нь чухал.


3. Эрүүл, гоё арьстай болохын тулд ямар хоол идэх вэ?

арьс арчилгаа эрүүл хооллолт

Эрүүл, тэжээллэг хоол хүнс нь арьсыг чийгшүүлэх, үрчлээг багасгах, хөгшрөлтийг удаашруулах, батга гарахаас сэргийлэх зэрэг олон ач тустай.

1. Чийгшүүлэх хүнс 💧

Арьс чийгээ алдах үед хуурайшиж, үрчлээ үүсэх нөхцөл бүрдэнэ. Тиймээс арьсны усыг хадгалах чадварыг сайжруулах хүнсийг хэрэглээрэй.

Далайн байцаа – Арьсыг гүн чийгшүүлж, хуурайшилтаас хамгаална.
Өргөст хэмх – 95% ус агуулдаг, арьсыг чийгшүүлж, толигор болгоно.
Авокадо – Омега-3 тос, Е витамин агуулсан тул арьсыг уян хатан байлгана.
Кокосын ус – Арьсны ус хадгалах чадварыг сайжруулж, чийгшлийг удаан хадгална.

💡 Хэрхэн хэрэглэх вэ?

  • Өдөр бүр 2-3 литр ус уух
  • Салат, смүүти, жүүс хэлбэрээр эдгээр хүнсийг тогтмол хэрэглэх

Амтат далайн байцаа ШИНЭЭР худалдаанд гарлаа


2. Антиоксидант ихтэй хүнс

Антиоксидант нь арьсыг хөгшрөлтөөс хамгаалж, нарны хэт ягаан туяа, стресс, бохирдлоос үүдэлтэй эсийн гэмтлээс сэргийлдэг.

Ногоон цай – Арьсны эсийг хамгаалж, үрчлээ үүсэхээс сэргийлнэ.
Жүрж, нимбэг, анар – Витамин C ихтэй тул арьсыг гэрэлтсэн болгоно.
Брокколи, бууцай, байцаа – Арьсны эсийн нөхөн төлжилтийг дэмждэг.
Улаан лооль – Нарны хэт ягаан туяаны гэмтлээс арьсыг хамгаалж, чийгшүүлнэ.

💡 Хэрхэн хэрэглэх вэ?

  • Өглөөний цайндаа ногоон цай уух
  • Өдөр бүр жүрж, анар, улаан лооль идэх

3. Коллаген нийлэгжилтийг дэмжих хүнс 🧴

Коллаген нь арьсны уян хатан байдлыг хадгалж, үрчлээ үүсэхээс сэргийлэх гол уураг юм.

Загас (яргай, туна, сам хорхой) – Омега-3 тосны агууламж өндөр тул арьсыг уян хатан байлгана.
Чиа үр, маалингын үр – Арьсны эсийн шинэчлэлийг дэмжиж, үрчлээ үүсэхээс хамгаална.
Өндөг, ясны шөл – Байгалийн коллагены эх үүсвэр тул арьсны уян хатан чанарыг нэмэгдүүлнэ.
Гүнжидийн үр, наранцэцгийн үр – Арьсны нөхөн төлжилтийг хурдасгаж, үрчлээг багасгана.

💡 Хэрхэн хэрэглэх вэ?

  • Өдөр бүр омега-3 агуулсан хүнс хэрэглэх
  • Ясны шөл, өндөгний цагаан тогтмол хэрэглэх

4. Батга гарахаас сэргийлэх хүнс 🛡

Батга гарах нь арьсны тослогийн ялгаралт ихсэх, нянгийн халдвар, буруу хооллолттой шууд холбоотой.

Далайн байцаа – Хорт бодисыг гадагшлуулж, үрэвсэл дарах үйлчилгээтэй.
Сармис, сонгино – Байгалийн антибиотик тул арьсны нянгийн халдвар багасгана.
Буурцаг, шош, самар – Хоол боловсруулах эрхтнийг дэмжиж, арьсны нөхцөл сайжруулна.

💡 Хэрхэн хэрэглэх вэ?

  • Батга гарах магадлалтай үед ногоон цай, далайн байцаатай хоол идэх
  • Өдөр бүр самар, буурцаг, сармис агуулсан хоол хэрэглэх

Зөвлөмж

🌿 Гоё арьстай болохын тулд:
✔ Чийгшүүлэх хүнс (далайн байцаа, өргөст хэмх, авокадо)
✔ Антиоксидант ихтэй хүнс (ногоон цай, жүрж, улаан лооль)
✔ Коллаген нийлэгжилтийг дэмжих хүнс (ясны шөл, загас, чиа үр)
✔ Батганы эсрэг хүнс (сармистай хоол, ногоон цай)

🚫 Татгалзах зүйлс:
❌ Хэт их чихэр, хийжүүлсэн ундаа
❌ Түргэн хоол, гүн шарсан хоол
❌ Өөх тос, шарсан мах, архи

Арьсанд зөв хооллолт, зөв арчилгаа хоёр хамтдаа нөлөөлдөг тул дотроосоо эрүүлжиж, гаднаасаа гэрэлтэж байгаарай! 🥗✨

далайн байцаа самартай

Зүрхэнд сайн 11 хоол хүнс

Posted on
0 Comments
Зүрхэнд сайн хоол хүнс гэж юу вэ?Зүрх бол бидний биеийн хамгийн чухал эрхтэн. Түүнийг эрүүл байлгахад зөв хооллолт хамгийн гол үүрэгтэй. Зүрхний үйл ажиллагааг дэмждэг, өвчлөх эрсдлийг бууруулдаг хоол хүнсүүд нь дараах чухал витамин, эрдсээр баялаг байдаг:✅ Зүрхэнд хэрэгтэй амин дэм ба эрдэсүүд:Эдгээр шим тэжээлүүдийг агуулсан хоол хүнсийг өдөр тутмын хоолондоо нэмснээр зүрхний өвчнөөс урьдчилан…
Кали Кальци агууламж

Кальциа хэрхэн нөхөх вэ? Кальц агуулсан 5 хүнс

Posted on
0 Comments
Кальци гэж юу вэ? Кальци нь ясны бат бөх чанарыг хангадаг чухал эрдэс юм. Бие махбод дахь кальцийн 99% нь ясанд, 1% нь цусанд байдаг. Энэ нь: Кальцийн дутагдлын шалтгаан Кальци дутагдах олон шалтгаан байдаг. Үүнд: Кальцийн дутагдал нь эхний үед шинж тэмдэггүй явагддаг ч, удаан үргэлжилбэл ясны өвчин, сийрэгжилт, хугарал үүсгэдэг. Үүнийг “чимээгүй тахал”…
жингээ хасах

Жингээ хасах гарын авлага 🌿🥗

Posted on
0 Comments
Жингээ хасах гэдэг нь зөвхөн илчлэгээ багасгах биш, эрүүл хооллолтыг хэвшүүлж, биеийн бодисын солилцоог дэмжих, өөхийг шатаахад туслах, эрүүл, идэвхтэй амьдралын хэв маяг бий болгох явдал юм. Хурдан турах дэглэмүүд түр зуурын үр дүн өгдөг ч, эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй. Харин эрүүл, зөв хооллолтоор жингээ хасах нь таны биед шаардлагатай шим тэжээлийг өгч, илүүдэл өөхийг…
хоолны шингэц сайжруулах

🌿 Далайн байцаа – Хоолны шингэц сайжруулах байгалийн супер хүнс

Posted on
0 Comments
Далайн байцаа нь шим тэжээлээр баялаг, илчлэг багатай, хоолны шингэц сайжруулах, гэдэсний эрүүл мэндийг дэмжих гайхалтай чадвартай. Энэ нь ширхэглэг, антиоксидант, ургамлын фермент, пребиотик бодис агуулснаар ходоод, гэдэсний үйл ажиллагааг сайжруулж, хоол шингээхэд тусалдаг. 1. Ширхэглэг ихтэй тул гэдэсний хөдөлгөөнийг дэмжинэ Далайн байцаа нь уусдаг болон уусдаггүй ширхэглэг агуулсан тул гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг идэвхжүүлж, өтгөн…
A collection of fresh fish arranged on a frozen surface, ideal for seafood themes.

Иод гэж юу вэ? Бүтээгдэхүүнд агуулагдах хэмжээ

Posted on
0 Comments
Иод бол химийн элемент бөгөөд химийн тэмдэг нь I, атомын дугаар нь 53 юм. Энэ нь байгальд ихэвчлэн давсны хэлбэрээр далайн ус, хөрс, зарим ургамалд агуулагддаг. Иодыг ихэвчлэн дараах зориулалтаар ашигладаг. Иодын үүрэг: Иодыг хаанаас авах вэ? Иодыг дараах хүнсний бүтээгдэхүүнээс авах боломжтой: Иодын хэрэгцээ өдөрт насанд хүрсэн хүнд 150 микрограмм байдаг ба жирэмсэн болон…
Top view of ripe bananas arranged on a brown background, perfect for healthy eating concepts.

Кали ихтэй хоол хүнсний жагсаалт

Posted on
0 Comments
Кали нь хүний бие организмд зайлшгүй шаардлагатай, эрүүл мэндэд олон талын ач тустай элемент юм. Хоол хүнсээр хангалттай хэмжээний кали авах нь зүрх судасны үйл ажиллагаа, булчингийн ажиллагаа, мэдрэлийн системийн хэвийн үйл ажиллагаанд чухал нөлөөтэй. Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүний жагсаалтыг доор танилцуулж байна Калигаар баялаг хүнсний бүтээгдэхүүн Хүнсний бүтээгдэхүүн Дундаж калийн хэмжээ (100 граммд, мг)…

Шэйр хийж түгээх