Эрүүл хүнс сонгох 7 алхам

Шэйр хийж түгээх

Эрүүл хүнсний бүтээгдэхүүн хэрхэн сонгох вэ?: Өдөр тутам хэрэглэж буй хүнсний бүтээгдэхүүн тань эрүүл мэндэд үнэхээр ашигтай юу? Орчин үед боловсруулсан хүнс ихэсч, нэмэлт бодис, химийн гаралтай орц ихээр агуулсан бүтээгдэхүүнүүд худалдаанд гарч байна. Ийм нөхцөлд эрүүл хүнс сонгох нь амаргүй. Энэ нийтлэлд эрүүл хүнсний бүтээгдэхүүн сонгож, идэж байгаагаа хэрхэн мэдэх талаар зөвлөгөө өгье.


1. Шошгыг уншиж сурах

Эрүүл хүнс сонгохын тулд хамгийн эхлээд савлагаан дээрх шошгыг унших хэрэгтэй. Шошгон дээр дараах мэдээлэл байх ёстой:

  • Орц найрлага: Химийн нэмэлт бодисгүй, байгалийн гаралтай орц ихтэй бүтээгдэхүүн сонгохыг хичээгээрэй. Жишээ нь, таны мэдэх энгийн орц орсон хүнс хамгийн тохиромжтой.
  • Е код: Зарим хүнсний нэмэлт бодис (Е код) нь байгалийн гаралтай ч, хэт их хэрэглэх нь эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй. Тиймээс Е код багатай бүтээгдэхүүнийг сонгох нь зүйтэй.
  • Сахар, давс, тосны хэмжээ: Бага хэмжээтэй, илчлэг багатай хүнс сонгох.
Эрүүл хүнс

2. Хадгалах хугацааг шалгах

  • Удаан хадгалах хугацаатай хүнсний бүтээгдэхүүн нь ихэвчлэн хадгалалтын бодис (E200–E299) агуулсан байдаг. Эдгээр нь хүний бие махбодид хуримтлагдах эрсдэлтэй тул богино хугацаанд хэрэглэх зориулалттай хүнс сонгохыг зөвлөж байна.

3. Нэмэлт бодисуудыг анхаарах

Хүнсний бүтээгдэхүүн худалдан авахдаа нэмэлт бодисуудыг анхааралтай шалгах нь эрүүл мэндээ хамгаалахад маш чухал. Нэмэлт бодисууд нь бүтээгдэхүүний амт, үнэр, өнгө, хадгалалт, бүтэц зэрэгт нөлөөлдөг ч хэт их хэрэглэх нь зарим сөрөг үр дагавар авчирч болзошгүй. Тиймээс дараах ангилалд хамаарах нэмэлтүүдийг таньж мэдэх нь хэрэгтэй:


1. Амт, үнэр, өнгө оруулагч (E100–E199)

Эдгээр бодисууд нь бүтээгдэхүүнийг илүү сонирхолтой, амттай харагдуулдаг. Гэхдээ химийн гаралтай зарим өнгө оруулагч нь харшил, мэдрэг чанартай хүмүүст сөрөг нөлөө үзүүлэх эрсдэлтэй.

  • Жишээ:
    • E102 – Тартразин: Хэт тод шар өнгө оруулахад хэрэглэгддэг. Зарим хүмүүст арьсны тууралт, толгой өвдөх шалтгаан болдог.
    • E110 – Оранж Сунсет: Чихэр, ундаанд ашиглагддаг. Хэт их хэрэглэвэл хүүхдүүдийн анхаарал төвлөрөлд нөлөөлж болзошгүй.
  • Эрүүл сонголт: Байгалийн гаралтай өнгө оруулагч (жишээ нь, E100 – Куркумин) бүхий бүтээгдэхүүн сонгоорой.

2. Хадгалалтын бодис (E200–E299)

Эдгээр нь хүнсний бүтээгдэхүүнийг удаан хугацаанд муудахаас сэргийлэхэд ашиглагддаг. Гэхдээ зарим химийн бодисууд нь удаан хугацаанд хэрэглэвэл эрүүл мэндэд сөргөөр нөлөөлөх магадлалтай.

  • Жишээ:
    • E211 – Натрийн бензоат: Ундаа, соус, лаазалсан хүнсэнд ихэвчлэн хэрэглэгддэг. Зарим судалгаагаар энэ бодис нь хэт их хэрэглэвэл хорт хавдрын эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг гэж үздэг.
    • E202 – Калийн сорбат: Бактери, мөөгөнцрийн эсрэг үйлчилдэг ч, хэт мэдрэг хүмүүст харшил үүсгэх магадлалтай.
  • Эрүүл сонголт: Байгалийн хадгалалтын бодис, жишээ нь давс, сахар, нимбэгний хүчил зэргийг ашигласан хүнсийг сонгоорой.

3. Өтгөрүүлэгч, тогтворжуулагч, эмульгатор (E400–E499)

Эдгээр нэмэлтүүд нь бүтээгдэхүүний бүтэц, жигд байдлыг хадгалахад тусалдаг. Ихэнх нь аюулгүй гэж тооцогддог ч зарим төрлийн бодисууд гэдэсний хямрал, хоол боловсруулах эрхтэнд асуудал үүсгэх магадлалтай.

  • Жишээ:
    • E407 – Каррагинан: Сүү, зайрмаг, сүмсэнд ашиглагддаг. Зарим судалгаагаар энэ бодис нь их хэмжээгээр хэрэглэвэл гэдэсний үрэвсэл үүсгэж болзошгүй.
    • E415 – Ксантан бохь: Сүмс, соусны нэгэн жигд байдлыг хадгалдаг ч, хэт мэдрэг хүмүүст суулгах шалтгаан болдог.
  • Эрүүл сонголт: Байгалийн өтгөрүүлэгч (жишээ нь, пектин) бүхий бүтээгдэхүүн сонгохыг хичээгээрэй.

4. Амт сайжруулагч (E600–E699)

Эдгээр бодисууд нь хоолны амтыг нэмэгдүүлдэг ч хэт их хэрэглэвэл эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй байж болзошгүй.

  • Жишээ:
    • E621 – Натрийн глутамат (MSG): Хүнсний амтыг сайжруулдаг. Зарим хүмүүс энэ бодист мэдрэг хариу үзүүлж, толгой өвдөх, дотор муухайрах зэрэг шинж тэмдэг илэрч болзошгүй.
  • Эрүүл сонголт: Байгалийн амтлагчтай бүтээгдэхүүн сонгох.

5. Байгалийн гаралтай ба химийн гаралтай нэмэлтүүдийг ялгах

  • Байгалийн гаралтай: Витамин С (E300), куркумин (E100) зэрэг нэмэлтүүд нь аюулгүй бөгөөд байгалийн гаралтай.
  • Химийн гаралтай: Тартразин (E102), натрийн бензоат (E211) зэрэг нэмэлтүүд нь химийн аргаар гаргаж авсан бөгөөд хэт их хэрэглэвэл эрсдэлтэй.

4. Байгалийн гаралтай эсэхийг шалгах

Байгалийн гаралтай хүнсийг сонгох нь хамгийн эрүүл сонголт. “Органик”, “Байгалийн гаралтай” гэсэн тэмдэглэгээтэй бүтээгдэхүүнүүдийг шалгаарай. Гэхдээ заримдаа ийм шошготой бүтээгдэхүүнд ч химийн бодис агуулагдсан байдаг тул шошгыг анхааралтай унших хэрэгтэй.

Амтат далайн байцаа

5. Нэмэлтгүй хүнсийг илүүд үзэх

Хүнсний бүтээгдэхүүнд нэмэлт бодис орохгүй байх тусам илүү эрүүл байдаг. Жишээлбэл:

  • Хадгалалтын хугацаа богино хүнс
  • Байгалийн амт, өнгө, үнэртэй бүтээгдэхүүн
  • Химийн бодис, тогтворжуулагчгүй хүнс

6. Энгийн хооллолт, шинэхэн бүтээгдэхүүн

  • Шинэхэн жимс, ногоо, байгалийн гаралтай мах, өндөг зэрэг боловсруулах үйл явц багатай хүнс сонгох нь хамгийн зөв сонголт.
  • Боловсруулсан хүнс бага хэрэглэхийг хичээгээрэй.

7. Эрүүл мэндийн сертификаттай бүтээгдэхүүн сонгох

  • ISO, HACCP зэрэг хүнсний аюулгүй байдлын стандартуудыг хангасан бүтээгдэхүүн сонгоорой.
  • Итгэмжлэгдсэн брэндүүдийг илүүд үзэх нь найдвартай.

Эрүүл хүнс сонгох нь зөвхөн таны эрүүл мэнд төдийгүй, гэр бүлийн тань амьдралын чанарыг сайжруулахад чухал нөлөөтэй. Шошгыг уншиж, химийн бодис багатай, байгалийн гаралтай, шинэхэн хүнс хэрэглэхийг эрхэмлэж, эрүүл амьдралын хэв маягийг бий болгоорой. 🌿

Жирэмсэн үед далайн байцаа идэж болох уу?

Жирэмсэн үед далайн байцаа идэж болох уу?

Posted on
0 Comments
Шэйр хийж түгээхЖирэмсэн үед эрүүл, тэнцвэртэй хооллолт нь эхийн болон ургийн эрүүл мэндийг хамгаалахад маш чухал. Далайн байцаа нь жирэмсэн үед хэрэглэхэд тохиромжтой, шим тэжээлээр баялаг, олон давуу талтай хүнс юм. Энэ нийтлэлд далайн байцааг жирэмсний үед хэрхэн ашиглах, ямар ач тустай болох талаар дэлгэрэнгүй танилцуулъя. Далайн байцааны тэжээллэг чанар Далайн байцаа нь байгалийн гаралтай,…
Далайн байцаа худалдан авахдаа анхаарах 5 зүйл

Далайн байцаа худалдан авахдаа анхаарах 5 зүйл

Posted on
0 Comments
Шэйр хийж түгээхДалайн байцаа нь эрүүл мэндэд олон ашиг тустай, байгалийн гаралтай хүнс боловч худалдан авахдаа анхаарах хэд хэдэн зүйлс байдаг. Зөв далайн байцааг сонгож, чанарыг нь шалгаснаар та шим тэжээлээр баялаг, эрүүл хүнсээ баталгаатай авах боломжтой. 1. Савлагаа, гарал үүслийг шалгах Гарал үүсэл: Япон, Солонгос, Хятад зэрэг далайн байцаагаараа алдартай бүс нутгаас ирсэн эсэхийг…
Далайн байцаатай шөл хийх арга

Далайн байцаатай шөл хийх онцгой 5 арга

Posted on
0 Comments
Шэйр хийж түгээхДалайн байцаатай шөл нь эрүүл мэндэд олон талын ашигтай бөгөөд гэр бүлийн өдөр тутмын хоолонд нэмэхэд тохиромжтой эрүүл хоол юм. Далайн байцаатай 5 төрлийн шөл хийх аргыг танилцуулж байна. Далайн байцаатай шөл нь дараах олон төрлийн ач холбогдолтой 1. Үндсэн далайн байцаатай шөл Орц: Хийх заавар: Онцлог:Энгийн, хурдан хийх боломжтой энэ шөл нь…

Эрүүл хоолны жор : Далайн байцаагаар хачир хийх 5 арга

Posted on
0 Comments
Шэйр хийж түгээхЭрүүл хоолны жор хайж байна уу? Танд энэ удаад далайн байцаагаар амтат хачир хийх, хялбар бөгөөд амттай жорыг танилцуулж байна. Далайн байцаа нь эрүүл мэндийн олон ашиг тустай, тэжээллэг хоолны орц юм. Иодоор баялаг энэ супер хүнс нь бамбай булчирхайн үйл ажиллагааг дэмжиж, дархлаа бэхжүүлэхэд тусалдаг. Түүнчлэн, антиоксидант, ширхэглэг, амин дэмүүдээр баялаг тул…
Ходоод өвдөх үеийн хоолны дэглэм

Ходоод өвдөх үеийн хоолны чухал 9 дэглэм

Posted on
0 Comments
Шэйр хийж түгээхХодоод өвдөх шалтгаан нь олон янз байж болох бөгөөд энэ нь ходоод, хоол боловсруулах тогтолцооны эрүүл мэндийн асуудал, амьдралын хэв маяг, хооллолт зэрэгтэй холбоотой байдаг. Ходоод өвдөх түгээмэл шалтгаан Ходоод өвдөх үед барих хоолны дэглэм Ходоод өвдөж, хоол боловсруулах тогтолцооны зовиуртай үед хоолны дэглэм барих нь ходоодны ачааллыг багасгаж, өвчнийг хурдан эдгээхэд тустай….
algae

Далайн байцаа, далайн замаг 2 ялгаатай юу?

Posted on
0 Comments
Шэйр хийж түгээхДалайн байцаа (seaweed) болон далайн замаг (algae) хоёр нь хоёулаа далайн ургамлын төрлүүд боловч ялгаатай шинж чанаруудтай. Далайн байцаа нь далайн орчинд ургадаг том хэмжээний замгийн төрөл бол далайн замаг нь далайн байцааг багтаасан өргөн хүрээний төрөл зүйл бүхий организм юм. Далайн байцаа, далайн замгийн ялгааг нь тодорхойлолт, төрөл, эрдэс бодис, хэрэглээ тус…

Шэйр хийж түгээх