Ходоод өвдөх үеийн хоолны чухал 9 дэглэм
Ходоод өвдөх шалтгаан нь олон янз байж болох бөгөөд энэ нь ходоод, хоол боловсруулах тогтолцооны эрүүл мэндийн асуудал, амьдралын хэв маяг, хооллолт зэрэгтэй холбоотой байдаг.
Ходоод өвдөх түгээмэл шалтгаан
- Хоол боловсруулах асуудал – Хэт хурдан, эсвэл удаан идэх, хэт их идэх нь хоол боловсруулахад ачаалал өгч, өвдөлт, дүүрэх мэдрэмж үүсгэдэг.
- Хоолны хордлого, халдвар – Хоол хүнс, усаар дамжин ходоодны халдвар авах нь өвдөлт, суулгах, дотор муухайрах шинж тэмдэг үүсгэдэг.
- Ходоодны үрэвсэл (гастрит) – Ходоодны салст бүрхэвч үрэвсэж, өвдөлт үүсгэдэг. Ихэвчлэн бактерийн халдвар, стресс, архи, тамхи болон эмийн нөлөө нь шалтгаан болдог.
- Ходоодны шархлаа – Ходоодны хүчлийн нөлөөгөөр салст бүрхэвч гэмтэж, шарх үүсэхийг хэлдэг. Шархлаа нь хүчтэй өвдөлт, хорсох мэдрэмж үүсгэдэг.
- Ходоодны хүчлийн рефлюкс – Ходоодны хүчил улаан хоолой руу буцаж орох үед өвдөлт, хорсох мэдрэмж үүсгэдэг.
- Стресс, сэтгэл зүйн дарамт – Стресс нь ходоодны хүчил ихэсгэж, ходоодыг цочроодог.
Ходоод өвдөх үед барих хоолны дэглэм
Ходоод өвдөж, хоол боловсруулах тогтолцооны зовиуртай үед хоолны дэглэм барих нь ходоодны ачааллыг багасгаж, өвчнийг хурдан эдгээхэд тустай. Доорх зөвлөмжүүдийг баримтлах нь ходоодны өвдөлтийг намдаах, ходоодыг хамгаалахад тусална
1. Хөнгөн, шингэхэд хялбар хоол идэх
- Зутан шөл, будааны шөл, бантан: Ходоодыг зөөлөн бүрхэж, тайвшруулах үйлчлэлтэй тул амархан шингэдэг.
- Гурилтай шөл, овъёосны зутан: Ходоодны хүчлийг саармагжуулж, зөөлөн хооллолтод тохиромжтой.
- Далайн байцааг амтлагч байдлаар бага хэмжээтэй нэмж хэрэглэхэд тохиромжтой. Жишээ нь, будааны шөл, зутан шөл зэрэгт хэрчсэн далайн байцааг нэмснээр хоолыг шим тэжээлтэй болгох боломжтой.
2. Хоол боловсруулалтыг сайжруулах:
- Далайн байцаанд агуулагдах ширхэглэг нь хоол боловсруулалтыг дэмжиж, ходоод, гэдэсний эрүүл мэндийг сайжруулдаг. Хоол шингэц сайжирснаар ходоодны үрэвсэл, зовиур багасч, хорт хавдар үүсэх эрсдэл буурах магадлалтай.
- Өтгөн хаталттай хүмүүст тус болох тул далайн байцааг салат, шөл зэрэг хоолондоо нэмэх нь тохиромжтой.
3. Өөх тос багатай хоол:
- Тосгүй будаа, чанасан мах (тахиа, үхрийн мах): Өөх тос багатай, шингэхэд амархан хоол сонгох нь ходоодонд ачаалал өгөхгүй.
- Түүхий ногоо, өөх тос ихтэй хоол, хуурсан бүтээгдэхүүнээс зайлсхийх: Ходоодны хүчлийг ихэсгэж, өвдөлтийг нэмэгдүүлэх магадлалтай.
4. Хүчтэй амтлагч, халуун ногоог хязгаарлах
- Халуун ногоо, амтлагч нь ходоодыг цочроож, өвдөлтийг ихэсгэж болзошгүй тул аль болох зөөлөн амттай хоол идэхийг хичээх.
- Сармис, сонгино, гич, хар перец зэрэг хурц амтлагчтай хоолноос зайлсхийх.
5. Цөөн тоогоор, бага багаар хооллох:
- Өдөрт 5-6 удаа бага хэмжээтэй хооллох нь ходоодыг хэт ачаалахаас сэргийлж, хоол шингээхэд хялбар болгодог.
- Ходоод хоосон байх нь хүчлийг ихэсгэж, өвдөлт үүсгэх магадлалтай тул тогтмол цагт хооллохыг зөвлөж байна.
6. Шүлтлэг чанартай, хүчиллэг багатай хүнс хэрэглэх
- Овъёос, төмс, банан зэрэг шүлтлэг чанартай хүнс нь ходоодны хүчлийг саармагжуулж, ходоодыг тайвшруулдаг.
- Нимбэг, улаан лооль, жүрж, шүүс зэрэг хүчиллэг жимснээс зайлсхийх нь зүйтэй.
- Далайн байцаа нь иодоор баялаг тул биеийн тэнцвэрт байдлыг хангаж, дархлаа дэмжихэд нөлөөлдөг. Иод нь бамбай булчирхайн үйл ажиллагааг дэмждэг тул ерөнхий эрүүл мэндэд сайнаар нөлөөлдөг.
7. Гэрийн нөхцөлд бэлтгэсэн, хадгалах хугацаа багатай хоол хэрэглэх
- Сүүн бүтээгдэхүүнээс (йогурт гэх мэт бага хүчиллэг бүтээгдэхүүн) бага хэмжээгээр хэрэглэж болох ч, тослог ихтэй сүү, бяслаг зэрэг нь ходоодны хүчлийг ихэсгэж болзошгүй тул хязгаарлах хэрэгтэй.
- Шинэхэн, хадгалалтын нэмэлт бодисгүй хоол хүнс сонгох нь ходоодыг тайвшруулахад тустай.
8. Ус болон шингэнийг зохистойгоор хэрэглэх
- Ходоодны өвдөлтийн үед халуун бүлээн ус, цай уух нь ходоодыг тайвшруулж, хоол боловсруулалтыг дэмждэг.
- Өлөн элгэн дээр их хэмжээний кофе, цай уух нь ходоодыг цочроож болзошгүй тул бага хэмжээгээр уухыг зөвлөж байна.
9. Хоолоо сайн зажилж, удаан идэх
- Хоолны шингэц, ходоодонд ачаалал багасгахад хоолоо сайн зажилж, удаан идэх нь чухал. Энэ нь ходоодны хүчлийг бууруулж, хоолыг амархан боловсруулахад тусална.
Ходоод өвдөх үед хориглох зүйлс
Эдгээр зөвлөмжүүдийг баримтлах нь ходоодны өвдөлтийг намдаах, хоол шингээхэд тус болох бөгөөд ходоодны эрүүл мэндийг дэмжихэд чухал ач холбогдолтой. Хэрэв зовиур удаан хугацаанд үргэлжилбэл эмчид хандахыг зөвлөж байна.
Эрүүл хоолны жор : Далайн байцаагаар хачир хийх 5 арга
Шэйр хийж түгээхЭрүүл хоолны жор хайж байна уу? Танд энэ удаад далайн байцаагаар амтат хачир хийх, хялбар бөгөөд амттай жорыг танилцуулж байна. Далайн байцаа нь эрүүл мэндийн олон ашиг тустай, тэжээллэг хоолны орц юм. Иодоор баялаг энэ супер хүнс нь бамбай булчирхайн үйл ажиллагааг дэмжиж, дархлаа бэхжүүлэхэд тусалдаг. Түүнчлэн, антиоксидант, ширхэглэг, амин дэмүүдээр баялаг тул…
Далайн байцаа, далайн замаг 2 ялгаатай юу?
Шэйр хийж түгээхДалайн байцаа (seaweed) болон далайн замаг (algae) хоёр нь хоёулаа далайн ургамлын төрлүүд боловч ялгаатай шинж чанаруудтай. Далайн байцаа нь далайн орчинд ургадаг том хэмжээний замгийн төрөл бол далайн замаг нь далайн байцааг багтаасан өргөн хүрээний төрөл зүйл бүхий организм юм. Далайн байцаа, далайн замгийн ялгааг нь тодорхойлолт, төрөл, эрдэс бодис, хэрэглээ тус…
Далайн байцаа ашиг тус – 10 гайхамшигт шинж
Шэйр хийж түгээх Далайн байцаа Далайн байцааг Солонгосчууд дөнгөж төрсөн эхийг тэнхрүүлэх зорилгоор хэрэглэдэг. Монголчууд далайн замаг, миог зэргээр олон янзаар нэрлэдэг. Энэхүү байцаа нь амин дэм, эрдэс бодисын өндөр агууламжтайгаас гадна төмрийг хамгийн ихээр агуулдаг. Далайн байцааны төрөл Далайн байцаа нь далайн орчинд үүссэн, олон төрлийн замагнаас гаралтай ашиг тустай ургамал юм . Энэ…