Хүнсний үйлдвэрлэлийн ариутгал, халдваргүйжүүлэлтийн 9 зөвлөмж
ариутгал халдваргүйжүүлэлт
25 жилийн туршлагатай Мал эмнэлэг, Шавж мэрэгч устгал, Ариутгал, халдваргүйжүүлэлтийн компани –
Хүнсний үйлдвэрлэлийн хүнсний аюулгүй байдлыг хангахад ариутгал, халдваргүйжүүлэлт маш чухал үүрэг гүйцэтгэдэг. Энэ нь хоол хүнсээр дамжих өвчин үүсгэдэг хортой бичил биетнийг устгахад тусалдаг. Хүнсний үйлдвэрлэлийн ариутгал, халдваргүйжүүлэх 9 зөвлөмжийг хүргэж байна.
Ариутгал, халдваргүйжүүлэлтийн хуваарь:
Үйлдвэрлэлийн талбай, агуулах, ариун цэврийн өрөө, ажилчдын амралтын өрөө зэрэг хүнсний үйлдвэрийн бүх талбайг хамарсан тогтмол цэвэрлэгээ, ариутгал, халдваргүйжүүлэлтийн хуваарийг гаргана. Энэ нь бүх гадаргуу болон тоног төхөөрөмжийг ариун цэврийн шаардлагад нийцсэн болгоход чиглэгдэнэ.
Хүнсний тоног төхөөрөмж, багаж хэрэгслийг ариутгах:
Тогтмол цэвэрлэгээ хийхээс гадна хүнсний тоног төхөөрөмж, сав суулга, хоол хүнстэй харьцах гадаргууг байнга буюу ашиглах бүрийнхээ дараа заавал ариутгана. Үүнийг халуун ус, уур эсвэл зөвшөөрөгдсөн ариутгагч бодис ашиглан хийнэ. Ариутгалын бодисыг ашиглахдаа хүнсний үйлдвэрлэлд тохирох эсэх, хүнсний эрүүл ахуй, аюулгүй байдалд сөрөг нөлөө үзүүлэх эсэхийг сайтар судлах хэрэгтэй.
Цэвэрлэгээний хэрэгсэл, тоног төхөөрөмж:
Шүүр, сойз, цэвэрлэгээний даавуу зэрэг өдөр тутамдаа ашигладаг хэрэгслүүдийг тогтмол шинээр сольж байх хэрэгтэй. Ингэх нь бохирдлыг цааш дамжуулахаас сэргийлэх ба эрүүл ахуйн стандартыг дагахад тусална.
Ажилтны сургалт:
Үйлдвэрлэлийн салбар нь хүний нөөцийн хувьд эргэц хурдтай буюу ажиллах хүчин байнга солигдож байдгаараа ихээхэн онцлогтой. Тиймээс шинэ ажилчдын сургалт болон аюулгүй ажиллагааны сургалтыг бүх ажилчдад тогтмол хийх шаардлагатай. Энэхүү сургалтаар хуваарийн дагуу ариутгал хийх заавар болон цэвэрлэгээ ариутгалын бодис, тоног төхөөрөмжтэй зөв зохистой харьцах талаарх нарийн зааварчилгаа байна.
Аюулын шинжилгээ ба эгзэгтэй хяналтын цэгүүд (HACCP):
Хүнсний аюулгүй байдлын урьдчилан сэргийлэх арга барил болох HACCP системийг нэвтрүүлэх. Энэ нь болзошгүй аюулыг тодорхойлох, чухал хяналтын цэгүүдийг бий болгох, эрсдэлийг багасгахын тулд цэгүүдийг хянах, мөн түүнчлэн хянах арга хэмжээг хэрэгжүүлэх явдал юм.
Агаарын чанар:
Хүнсний үйлдвэрлэлд агаарын чанар маш чухал байдаг. Агааржуулалтын системийг стандартын дагуу хийснээр хүнсний аюулгүй байдалд нөлөөлөхгүй. Агааржуулалтын хоолой, сэнс зэргийг тогтмол тоос шорооноос салган цэвэрлэх хэрэгтэй.
Гуравдагч талын аудит:
Халдваргүйжүүлэлтийн үйл ажиллагааны үр нөлөөг үнэлэхийн тулд гуравдагч талын аудиторуудыг татан оролцуулах талаар бодож үзээрэй. Эдгээр аудит нь сайжруулах шаардлагатай чиглэлүүдийг тодорхойлж, салбарын стандарт, дүрэм журамд нийцэж байгаа эсэхийг баталгаажуулахад тань тусална.
Бүртгэл хөтлөх:
Цэвэрлэгээ, халдваргүйжүүлэлтийн үйл ажиллагаа, түүний дотор огноо, цаг, ашигласан бүтээгдэхүүн зэрэг баримт бичгийг сайтар хөтлөх хэрэгтэй. Энэ нь ариутгал халдваргүйжүүлэлтийн стандартыг дагаж мөрдөж байгаа эсэх болон хаана нь стандарт, журам зөрчигдөж алдагдаж байгааг тодорхойлоход тусална.
Байнгын хяналт:
Гадаргуу, тоног төхөөрөмж, бэлэн бүтээгдэхүүнд микробиологийн шинжилгээ хийх замаар халдваргүйжүүлэлтийн үйл ажиллагааг хянаж болно. Шинжилгээ хийх нь алдаатай буюу бохирдсон бүтээгдэхүүнийг хэрэглэгчдийн гарт хүрэхээс өмнө шалган эрүүл ахуйн шаардлагад нийцсэн эсэхийг тогтооно.
Хүнсний үйлдвэрлэл эрүүл ахуйн стандартыг тогтмол мөрдөн ажиллах нь зайлшгүй шаардлагатай байдаг. Үйлдвэрлэлийн бүх процесс нь хэрэглэгчдийн эрүүл мэндтэй холбоотой байдаг тул ариутгал, халдваргүйжүүлэлтээр туршлагатай баг хамт олноос үйлчилгээ авахыг зөвлөж байна.
Баяндэмбэрэл Ариутгал, Халдваргүйжүүлэлтийн компани 24 дэх жилдээ үйл ажиллагаа явуулж буй бөгөөд гадна талбайн халдваргүйжүүлэлтийг чанарын өндөр түвшинд хийж гүйцэтгэж байна.
ариутгал халдваргүйжүүлэлт
25 жилийн туршлагатай Мал эмнэлэг, Шавж мэрэгч устгал, Ариутгал, халдваргүйжүүлэлтийн компани –